De eerste Waddenzee blog post
De eerste Waddenzee blog post

De eerste Waddenzee blog post

Bron: ESA/Sentinel-2 2019-04-01. Beeldbewerking: ondergetekende.

De eerste post van dit blog! Ik begin met een serie Waddenzee posts die ik eerder op Tumblr heb gezet, maar nu hier verzamel.

Met de Waddenzee posts van mijn blog wil ik af en toe updates geven over geomorfologische veranderingen in het waddengebied en gerelateerde onderwerpen. Dit is vaak erg goed in kaart te brengen met satellietafbeeldingen, dus daarom zal je die vaak langs zien komen. Foto’s vanaf de grond zijn echter ook fijn, aangezien die vaak wel een gedetailleerder beeld geven. Als je iets interessants hebt om te laten zien, stuur me een bericht!

Waarom ben ik dit blog begonnen? Ik kom zelf al jaren in de waddenzee, specifiek op de Engelsmanplaat tussen Ameland en Schiermonnikoog. Al die tijd was ik enorm gefascineerd door de vormen in het landschap en de snelle veranderingen. Ik ben daarom steeds meer hiernaar gaan kijken met satellietafbeeldingen, wat vaak verbluffend mooie resultaten oplevert. Andere datavormen zoals vaklodingen en hoogtemetingen met LIDAR geven ook prachtige beelden. Deze beelden wil ik vanwege hun schoonheid graag delen. Daarnaast is het ook leuk om na iedere storm updates te geven over veranderingen; dit kan ook nuttig zijn voor wadlopers en scheepvaart.

Als je iets interessants te delen hebt op dit onderwerp, graag! Ik kan niet alle veranderingen in het gebied in mijn eentje volgen. Daarnaast zijn interessante artikelen en beelden over andere gebieden of gerelateerde onderwerpen zoals archeologie ook welkom! Ik kan alleen al een heel stuk schrijven over de verschillende kapen die op de Engelsmanplaat hebben gestaan. Dus: genoeg te doen!

De bijgevoegde foto is een twee-maandelijks gemiddelde van RGB satellietfoto’s van het nederlandse waddengebied exclusief de Dollard. Naast dat dit een goed overzicht geeft van de wadden, laat het ook oud waddengebied op het vasteland zien: dit zijn alle gebieden met kaal akkerland. De grond bestaat hier uit zeeklei, wat het geschikt maakt voor de akkerbouw. Meer landinwaards ligt het veen, wat voornamelijk voor veeteelt geschikt is. Dit is te zien als een groene strook rondom de hogere dekzanden van zuidoost Friesland en Drenthe. Die hogere gebieden zijn erg voedselarm, waardoor hier veel heidegebieden en bossen zijn. Ten noordwesten van Leeuwarden is een soort trechter van akkerbouw velden te zien: de oude Middelzee. Ten zuidwesten van Harlingen ligt een kleinere trechter: dit was het westelijke deel van de Middelzee dat rondom west Friesland liep. Beiden nu dus akkerbouw gebieden vanwege de zeeklei, neergelegd door het getij toen de Middelzee nog een waddengebied was. Het inpolderen van deze gebieden heeft veel invloed gehad op de Waddenzee. Dit oude landschap is niet alleen in de bodemsamenstelling te herkennen, maar ook in hoogtemetingen. Dit zal nog wel een keer langs komen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *