De afgelopen paar posts gingen over het droge gedeelte van de Wadden. Met deze wil ik wat meer focus leggen op het natte. Door verschillende sedimentconcentraties en dichtheid van het zeewater zijn er allerlei patronen in het water zichtbaar. Zie hieronder een satellietfoto van 31-3-2020 van het Friese Zeegat. In het water zijn grofweg drie kleurklasses zichtbaar. De eerste is het diepe en sedimentarme water in de hoek linksboven, wat te zien is als een donkerblauwe vlek. De tweede is zo’n beetje al het water achter (ten zuiden van) de eilanden en in de zeegaten. Dit water heeft door een hoge sedimentconcentratie een sterke bruine kleur. De laatste kleurklasse zit tussen de vorige twee in: blauw-bruin water op zee dat minder sediment bevat en/of waar er een sedimentarme laag water bovenop de sedimentrijke laag ligt.
Dit sediment wordt losgewoeld door golven, waarvan de grootste te zien zijn als witte brekers langs de kust. Het getij verplaatst het sediment door de zeegaten en geulen. Nu het interessante van deze foto: op de wantijen zijn opvallend donkerbruine/zwarte slierten te zien. Wat het precies is, is nog onbekend. Het zou opgewoeld modder op de wantijen kunnen zijn of juist heel helder water doordat de getijstromen daar samenkomen en het water ineens stil staat, waardoor al het sediment naar de bodem zakt. Wat het ook is, het volgt de wantijen heel precies. Zie hieronder een foto van 17-4-2020 als referentie voor waar de geulen en dus de wantijen liggen.
De wantijen zijn soms ook op een andere manier zichtbaar. Op de foto hieronder, gemaakt op 8-5-2016, is een groot verschil te zien tussen de sedimentconcentratie van het water ten westen (hoog) en ten oosten (laag) van het wantij van Ameland. Dit komt doordat westelijke zeegaten eerder hoog- en laagwater hebben dan oostelijke. Het getij in het oostelijke zeegat (Friese Zeegat) is net in de kentering waarbij het water even stil staat en het meeste sediment naar de bodem zakt. Het westelijke zeegat is daar al voorbij en al het water is weer in beweging, met troebel water tot gevolg.